· IRSKÁ – liší se názvem WHISKEY. V irských sladovnách se používá rašelinový oheň k sušení obilnin a whiskey chytí kouřový tón. Je vyrobena pouze v Irsku, je 3x pálena a 3 roky skladována v dubových sudech.
· AMERICKÁ – je také pojmenována názvem WHISKEY. Je vyrobena z obilovin a kukuřice. Často je také nazývána jako BOURBON. To znamená, že pochází ze státu Kentucky v USA a obsahuje nejméně 51% kukuřice. Ukládá se do nových dubových sudů, které jsou před použitím zevnitř sežehovány ohněm, čímž bourbon získá kouřovo-dřevitou chuť.
· KANADSKÁ – má jemnější chuť a je vyrobena z více druhů obilovin, obsahuje žito
· JAPONSKÁ – výrobou a chutí je podobná skotské, je také považována za kvalitní whisky
SINGLE MALT – jednodruhová whisky – k výrobě se používá jen sladový ječmen
BLENDED – směs 10-50 druhů různých whisky
Při výrobě irské single malt se obilí namáčí v pramenité vodě a zvlhlý ječmen se nechává naklíčit. Během klíčení se škrob v zrně mění na cukr a vzniká syrový materiál ke kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, pomele se a zalije horkou vodou. Tato směs se uloží do nádoby, přidají se kvasinky a začíná proces kvašení. Vykvašená tekutina se nazývá mash.
Skotská single malt se destiluje v měděné nádobě, ve které se mash ohřívá a mění v destilát. Ukládá se do dubových sudů, které nejsou nové, ale používají se po vyzrálém bourbonu, sherry, či víně, což dodává whisky na chuti.
Whisky můžete mimo jiné ochutnat i na festivalu v Praze, který se jmenuje Whisky life! Prague, který je každoročně pořádán v centru města. Lze ochutnat z více než 150 druhů whisky, jsou tady dostupné rarity z řad whisky a také nápoje, které v Čechách nelze zakoupit.